Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Funksoft - innblikk i KI og spillutvikling

Funksoft har sett nærmere på kunstig intelligens (KI), for å kartlegge hvilke muligheter det finnes når det kommer til spillutvikling. Dette innebærer løsninger som tilbyr “prompting” som resulterer i komplette spill som lages ved å generere egen kode fra bunnen.

Spørsmål som Funksoft ønsket å finne ut av:

  • Kan vi ha et prosjekt hvor vi har brukt KI for å utvikle et spill?
  • Hvilke alternativer finnes det?

Her kommer det en kort oppsummering av dette.

KI i dag 

Kunstig Intelligens brukes i dag som et verktøy innen spilldesign i ulik grad. Microsoft Flight Simulator har blant annet brukt maskinlæring for å generere terreng og bygninger for å simulere hele kloden. Andre har brukt det som generering av bilder og ikoner (Activision - Call of Duty) med varierende grad av kvalitet. Det eksisterer og spill som bruker KI i mer omfattende form, hvor illustrasjoner, dialog og lyd blir generert av KI fortløpende under spilling. Dette gir spillere en unik opplevelse for hver gang de spiller. Det finnes eksempler hvor KI brukes for å “klone” et eksisterende spill, slik som Minecraft eller Doom. Resultatene er ofte kortfattet og inkomplette, med manglende evne til å huske hva som har skjedd tidligere i genereringen slik at uoverensstemmelser oppstår. 

Vi har sett nærmere på muligheter for bruk av programmer som tillater "prompting", som er det folk flest bruker verktøy i dag som vi er kjent med i ChatGPT.

Spillgenerering

Ved å skrive inn ønsker eller ideer i et tekstfelt kan verktøy som Rosebud AI og Loveable generere egen kode og gi raske resultater som kan kalles for spill. Disse resultatene er primitive og ukomplette, men gir deg en start for videreutvikling. Man kan generere teksturer og lyd, eller enkle 3D-modeller og få disse til å bevege seg. Det kan lages inventory-systemer, oppførsel av NPC og tracking av score, health, osv. Resultatene minner om browserspill må så på tidlig 2000-tall med enkel vektorgrafikk eller pikselgrafikk i lav oppløsning. 

Noen begrensninger er KI sin evne til å huske tidligere kommandoer og kontekst. Det ligger i dens “natur” å alltid se framover og avgjøre hva neste steg innebærer basert på nåværende situasjon. Programmer er gratis å bruke i utgangspunktet, hvor man treffer en “paywall” for å kunne fortsette bruk. De primitive resultatene setter og begrensninger i forhold til hva de fleste forventer av spill i dag. Det vil og være begrenset hvor mye man kan generere av assets, illustrasjoner og modeller som skal lagres på en server. 

Det mest åpenbare er hvor mye bugs og mangler resultatet inneholder slik som kollisjon med objekter og navigering av karakter. Ved å påpeke dette forsøker den å skrive om koden, men ender opp med å skape nye bugs i prosessen. Ett skritt fram, to tilbake. 

Konklusjon

Kan (og burde) Funksoft bruke generativ KI for å lage spill? Kort svar: Ikke ennå.

Fordelen med å lage et spill selv er at man kan skrive grunnleggende kode som tillater modularitet, med endring og framtidig implementering i tankene. Dette er mer robust og er prinsipper som brukes i spillutvikling i dag. Koden som genereres her kan bli uoversiktlig og mangler korrekt navnekonvensjon som er viktig for å skape et ryddig system, særlig når man skal samarbeide i et prosjekt. De primitive resultatene kan kanskje brukes i videreutvikling for å skape et mer komplett spill i lengden, men dette vil nok innebære god forståelse for kodespråket som brukes og hvordan man utvikler spill. 

Det er et morsomt verktøy å leke seg med, kanskje mest hvis man er helt fersk med spilldesign ettersom at det er veldig lett å skrive inn sine ønsker og få et resultat som lar deg navigere rundt med en karakter. 

Selv om man kanskje ikke velger å bruke generativ KI for å utvikle spill i dag, så kan det lønne seg for Funksoft å holde et øye med verktøy slik som dette for å oppdage muligheter som kan bidra positivt. Utviklingen er rask. 

Skrevet av Roy Arild Hagalid, 13.03.25

© FunkSoft. All rights reserved.