Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Spill6 - godkjent og lansert i betaversjon

Det var en gang ...

... i kantina på FunkWeb 21. mars 2024. Det er tid for lansering av det digitale spillet Raskeladden og Dovreslubben, som nå foreligger i en spillbar betaversjon. Spillet er utviklet i regi av FunkSoft, som er FunkWebs IT-gruppe. Det hele startet med at Victoria, bachelor i spillutvikling, tok initiativ til at gruppa sammen skulle utvikle et fengende mobilspill. Og det har de fått til. På knappe fire måneder har Raskeladden tatt form, fra skisser til storyboard og brettspill på skjerm eller android mobiltelefon. 

I denne første spillbare demoversjonen "skiker" Raskeladden gjennom et skogsterreng med en rekke hindringer; trestokker, stubber, issvuller, stup og pinnsvin. Disse må han hoppe over, men han har heldigvis tre liv før han dør og spilleren må starte på nytt. Den som klarer å forsere alle hindrene kommer i mål og runder spillet.

Fra menysiden kan du også klikke deg inn på deler av det opprinnelige storyboardet, fortalt og tegnet i klassiske tegneseriestriper av Day. Dette danner utgangspunkt for spillkonseptet. Her møter vi møter historiens protagonist, Raskeladden en tidlig morgen oppe i en skogshytte. Han gjør seg klar for en treningsøkt på Skike, en slags hybrid mellom rulleski og rulleskøyter. Utenfor lusker antagonisten, Dovreslubben. Han får ferten i at Raskeladden eier et par gullskikes, og knabber disse i det Raskeladden forlater hytta. Dermed er vi i gang: Raskeladden ruller etter Dovreslubben, i en forrykende fart og over mange hinder til skogs, til marks og til bys med. 

Dovreslubben ble dessverre ikke med inn i denne første demoversjonen av spillet, som kun har én spillbar bane. Men fint er det, å styre Raskeladden gjennom en frodig skog til lyden av beroligende fuglesang. Husk bare å hoppe over alle gjenstandene i veien! Heldigvis ligger spillet nå ute i det fri, i åpen kildekode. Det betyr at hvem som helst kan videreutvikle dette unike og originale spillet, som med sin gjenbruk av Dovregubben og Askeladden skaper en ny tvist på norsk folkediktning satt inn i et nytt format. Dessuten promoterer spillet et sportsprodukt som ennå ikke er etablert på det norske markedet, de før nevnte Skikes. Disse selges i nettbutikken Sportsmate, også den drives av FunkWeb. Raskeladden og Dovreslubben er ikke primært utviklet for et kommersielt marked, men kan, om det brukes internt, bidra til å skape interesse for Skikes hos potensielle (og helst litt yngre) kunder. Kanskje skal kunden kunne spille seg til rabatter på Skikes?

rd_aapning

Prosess og produkt

Prosjektleder Ingeborg Eikrem og prosjekteier Anders Pettersen har hatt hovedansvaret for prosjektet og styrt det i forhold til premisser og rammer. Anders, med sin utviklerbakgrunn og glødende spillinteresse, har sørget for at  spillutviklingen har fulgt vanlige standarder i bransjen. Ingeborg har tilrettelagt for den konkrete gjennomføringen. Premisset og målet er likevel at deltakerne skal drive prosjektet selv innenfor rammen av FunkWebs mandat. Det overordnede spørsmålet har vært hva man kan få til med den tiden og de ressursene man har tilgjengelig?

Det innebærer at prosessen fram mot ferdigstillelse er like viktig som selve produktet. Denne prosessen har foregått i to like lange faser; konsept- og produktutvikling. Siden det er mange involverte, har en viktig del vært å formulere en nedbrekksplan; fra kartlegging, til fordeling av oppgaver, kompetansebygging og gjennomføring. Deltakerne er en sammensatt gruppe med ulike erfaringer innen spillutvikling. For at puslespillet skal gå opp må det dras veksler på hver enkelts kunnskap, samtidig som eventuelle kompetansehull fylles underveis. Dertil er tiden knapp, fristene absolutte og budsjettet lavt. Dette er kort sagt prosjektstyring på høyt nivå. 

Godot ble valgt til kildekode siden dette er en åpen kildekode som tilbyr de nødvendige verktøyene for å lage 2D og 3D spill. Dessuten er den plattformuavhengig og egner seg dermed godt til mobilspill. Siden koden skulle være gjenbrukbar - det vil si at hvem som helst skal kunne gå inn og videreutvikle spillet med utgangspunkt i eksisterende kode - ble det lagt ned forbud mot personlig (og knudrete) koding. For å sikre at vedtatt kodepraksis ble overholdt, ble ulike deltakere etter tur satt til å utvikle samme kodesekvens. Github ble valgt til versjonshåndtering og -kontroll. I tillegg har Asana og Google Disk vært viktige verktøy i arbeidsprosessen.

Gikk samarbeidet knirkefritt? Litt sand i maskineriet har det vært, men evnen og viljen til å finne løsninger er sterk i gruppa. Det har vært lav terskel for å spørre andre om råd, og høy takhøyde for alle argumenter underveis. Da tiden ble knapp mot slutten av prosjektet, gikk kommunikasjonen på høygir deltakerne imellom. Spørsmål og svar haglet inn og ut av gruppe-chaten. Det er tydelig at hver enkelt har tatt eierskap i prosjektet. Mye av prosjektet kom dermed til å handle hvordan ulike prosjektstyringsmodeller (som SWOT og Gantt) omsettes til praksis.                                                             

Og snipp, snapp, snute. Så var Raskeladden ute - i skogen - på Skikes …..

Skrevet av: Helene Grønlien

© FunkSoft. All rights reserved.